MIS یا سیستم های اطلاعات مدیریت چیست
MIS یا سیستم های اطلاعات مدیریت بخش کنترل سختافزار و سیستمهای نرمافزاری است که برای تصمیمگیریهای حیاتی تجاری در یک شرکت استفاده میشود.
بخش MIS در اصل کل فناوری اطلاعات بود. از دهه 1960 تا اوایل دهه 1980، شاغلین و مدارس بازرگانی به جای IT به MIS مراجعه می کردند. در روزهای اولیه، نقش اصلی محاسبات سازمانی کمک به مدیر عامل و مدیر مالی در زمینه مدیریت سیستم های اطلاعاتی برای چند کار کلیدی کسب و کار، مانند ثبت سفارش، حسابداری و بودجه بود. هیچ برنامه کاربردی سازمانی وجود نداشت. برنامه نویسان برای انجام این توابع معمولاً روی یک پردازنده مرکزی به سختی کد می نوشتند.

این سیستم ها برای کسب و کار حیاتی بودند، به این معنی که اگر یک کسب و کار مجبور به بازگشت به حسابداری دستی شود، شکست می خورد. اگر سیستم های اطلاعات مدیریت شکست می خورد، کسب و کار در خطر بود. CFO بر MIS نظارت می کرد و اطمینان حاصل می کرد که توسعه دهندگان و مدیران آنچه حسابداری مورد نیاز دارد را ارائه می دهند.
در دهه 1980، با ظهور رایانه های شخصی که صفحات گسترده را اجرا می کردند، دامنه مسئولیت های محاسبات شروع به تغییر کرد. صفحات گسترده شخصی، فرآیندهای حیاتی کسب و کار را از حوزه مدیریت بالاتر خارج کرد. MIS برای سرویس دهی به طیف وسیع تری از کاربران و استقرار برنامه های نرم افزاری خارجی و همچنین داخلی نیاز داشت. نام بخش تغییر کرد تا این مجموعه جدید از مشتریان داخلی را منعکس کند و به سیستم های اطلاعاتی (IS) تبدیل شد. بخش سیستم های اطلاعات مدیریت به یکی از بخشهای حیاتی در بخش کلی IS تبدیل شد.
سیستم های اطلاعات مدیریت چگونه کار می کند
علاوه بر خدمت به عنوان یک بخش در یک شرکت، MIS به نرم افزار رایانه ای اشاره دارد که برای ذخیره، سازماندهی و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده می شود. سیستم های اطلاعات مدیریت برای ردیابی فروش، موجودی، تجهیزات و اطلاعات تجاری مرتبط استفاده می شود. در گذشته، سیستم های اطلاعات مدیریت بر روی رایانه های بزرگ اجرا می شدند. با تکامل سیستم های محاسباتی، MIS روی سیستم های کلاینت/سرور اجرا شد. امروزه، معمول است که MIS در ابر یا در یک ابر هیبریدی اجرا شود.
انواع MIS
چهار نوع MIS عبارتند از:
- سیستم پردازش تراکنش (TPS)، که معاملات معمول مرتبط با یک کسب و کار را پردازش می کند. تراکنشهای نمونه شامل پردازش حقوق و دستمزد، پردازش سفارش، مانند تجارت الکترونیک، و صورتحساب است.
- سیستمهای پشتیبانی مدیریت (MSS)، که دادهها را ذخیره و سازماندهی میکند و به کاربران نهایی امکان میدهد تا گزارشها و تجزیه و تحلیل دادهها را برای رفع نیازهای تجاری و اطلاعرسانی برنامهریزی تولید کنند. انبار داده نمونه ای از سیستم پشتیبانی مدیریت است.
- سیستم های پشتیبانی تصمیم (DSS)، که داده های کسب و کار را برای کمک به مدیران در تصمیم گیری تجزیه و تحلیل می کند. به عنوان مثال، یک DSS می تواند ارقام درآمد را بر اساس مفروضات فروش محصول جدید پیش بینی کند.
- سیستم های خبره، که با استفاده از هوش مصنوعی (AI) برای شبیه سازی دانش تخصصی یک انسان در یک زمینه خاص، بینش و مشاوره را در اختیار مدیران قرار می دهد.
MIS در مقایسه با مدیریت IT
در دهه 1990، ظهور برنامه های کاربردی سازمانی مجموعه جدیدی از وظایف IS را به همراه داشت. شرکت ها با ارائه خدمات بهتر به مصرف کننده نسبت به رقبا، از طریق ترکیب مناسبی از برنامه های کاربردی سازمانی و برنامه های داخلی موفق شدند. این برنامه ها طیف وسیع تری از عملکردها را نسبت به بخش اصلی MIS انجام می دهند: ثبت سفارش، حسابداری و بودجه بندی، اما همچنین برنامه ریزی منابع سازمانی، مدیریت زنجیره تامین و اتوماسیون نیروی فروش. بسیاری از این وظایف صرفاً متعلق به بخش IS نبودند – فروشندگان خارجی، برون سپاریها و بخشهای محاسباتی خط کسب و کار همگی ادعای سهمی از محاسبات سازمانی داشتند.
سیستمهای اطلاعات بیشتر به یک مدیر استراتژیک نرمافزار و فناوریهای سختافزاری زیربنایی در معماری سازمان تبدیل شدند و کمتر به یک نهاد مرکزی کنترلکننده تبدیل شدند. دوباره، نام تغییر کرد تا نقش جدید را منعکس کند: فناوری اطلاعات، یا IT، به جای IS. مجدداً، بخش اصلی MIS به بخش کوچکتری از کل تبدیل شد.
امروزه اصطلاح سیستم های اطلاعات مدیریت به طور گسترده در زمینه های مختلف استفاده می شود. این موارد شامل، اما محدود به موارد زیر نیست:
- سیستم های پشتیبانی تصمیم
- برنامه های کاربردی مدیریت منابع و افراد
- مدیریت پروژه
- برنامه های بازیابی پایگاه داده
اگرچه مرزهای بین MIS و مدیریت فناوری اطلاعات در طول سالها مبهم شدهاند، معمولاً MIS هنوز هم سیستمهایی را پوشش میدهد که برای توانایی شرکت برای بقای حیاتی هستند، از جمله حسابداری و ثبت سفارش. مدیریت ارشد باید اهمیت MIS را در زمینه درآمد سازمانی درک کند.
در بسیاری از مشاغل، MIS نرمافزار و سختافزار قدیمی را مدیریت میکند که توسط برنامهنویسانی که مدتهاست بازنشسته شدهاند، کدگذاری شدهاند و هیچ سندی برای سیستمها باقی نگذاشتهاند. این به همان اندازه نقش مدیریت فناوری اطلاعات و هماهنگی تجاری است. شرکت این سیستم ها را فقط با دقت و با درک بالا از خطرات موجود ارتقا می دهد یا مدرن می کند. بنابراین، اهمیت MIS، و افرادی که از آن حمایت میکنند و ویژگیهای آن را میدانند، همچنان بالا باقی میماند – حتی اگر بخشی از IT سازمانی باشد که کمی مورد بحث قرار گرفته است.

اهمیت سیستم های اطلاعات مدیریت
سیستم های اطلاعات مدیریت، هم بخش و هم سیستم نرم افزاری، می تواند به شرکت ها کمک کند تا مزیت رقابتی کسب کنند. داده های مدیریت شده توسط یک سیستم MIS می تواند به مدیران کمک کند تا تصمیمات بهتری در رابطه با فروش، تولید، تخصیص منابع و موارد دیگر اتخاذ کنند. هم بخش MIS و هم سیستمهای نرمافزاری به سازمانها کمک میکنند تا بهرهوری را افزایش دهند و به کارگران این امکان را میدهند که زمان بیشتری را برای کارهای سازنده صرف کنند.
بخش سیستم های اطلاعات مدیریت نقش مهمی در ارائه این خدمات پشتیبانی در یک سازمان ایفا می کند:
- حاکمیت، که شامل سیستم ها و کنترل هایی بر استفاده کارکنان از سیستم های محاسباتی است. این بخش MIS قوانینی را در مورد چگونگی (و اینکه آیا) کارکنان می توانند به فناوری ها و زیرساخت شبکه شرکت دسترسی داشته باشند، تعریف، مدیریت و اجرا می کند. MIS مسئول امنیت فناوری اطلاعات و همچنین اجرای کدهای رفتاری مربوط به استفاده از سیستم های رایانه ای است.
- زیرساخت، که به سیستمهای فناوری اشاره دارد که از عملکرد روزانه کسبوکار پشتیبانی میکنند، مانند تلفنها، رایانههای رومیزی/لپتاپ، سرورها، نرمافزارهای کاربردی و رایانش ابری. بخش MIS خدمات پشتیبانی داخلی و خدمات پشتیبانی، کمک به کارکنان و عیب یابی مسائل مربوط به زیرساخت را ارائه می دهد.
- مدیریت داده، که شامل تهیه و مدیریت سیستمهایی است که کارکنان را قادر میسازد به دادههای حیاتی کسبوکار دسترسی پیدا کرده و بهروزرسانی کنند. بخش MIS مسئول اطمینان از در دسترس بودن و امنیت سیستم های مدیریت داده است.
مشاغل سیستم های اطلاعات مدیریت
شرح وظایف سیستم های اطلاعات مدیریت احتمالاً شامل مفاهیم و وظایف مالی در کنار وظایف مدیریت فناوری اطلاعات است. نقشها و مسئولیتها شامل مدیریت شبکه و سیستمهای کامپیوتری، تجزیه و تحلیل سیستمهای تجاری، یکپارچهسازی دادهها، و آمادهسازی انطباق و حسابرسی، و همچنین مهارتهای نرمی مانند ارتباطدهنده بودن که میتواند با واحدهای تجاری متکی به MIS باشد، میشود.
حرفه سیستم های اطلاعات مدیریت می تواند مستلزم ارزیابی برنامه های کاربردی تجاری و انتخاب آنهایی باشد که به شرکت در دستیابی به فروش، بازاریابی یا اهداف مرتبط کمک می کند. به نوبه خود، بخش سیستم های اطلاعات مدیریت سپس این برنامه ها را در طول چرخه عمر خود مستقر و مدیریت می کند.
مشاغل سیستم های اطلاعات مدیریت ممکن است به یک مدرک در علوم کامپیوتر یا سیستم های اطلاعات مدیریت نیاز داشته باشند. داوطلب باید بتواند فروشندگان IT و نرم افزار را مدیریت کند و سیستم ها و برنامه های کامپیوتری را عیب یابی و بهینه کند. علاوه بر این، آنها باید بتوانند معیارهای مربوط به اینکه برنامه چگونه به طور موثر از اهداف تجاری پشتیبانی می کند، را ردیابی کنند. شغل سیستم های اطلاعات مدیریت مستلزم برنامه ریزی و تجزیه و تحلیل گسترده برای پروژه های در مقیاس بزرگ و حیاتی است و ممکن است به تجربه یا تحصیلات مالی و اقتصادی نیاز داشته باشد.