استاندارد سازی چیست؟

استاندارد سازی با تنظیم دستورالعمل‌ های پذیرفته‌ شده عمومی در رابطه با نحوه ایجاد یا پشتیبانی یک محصول یا خدمات، و همچنین نحوه اداره یک کسب‌ و کار یا نحوه اداره برخی فرآیندهای مورد نیاز به دست می‌آید. هدف استاندارد سازی، اعمال سطحی از سازگاری یا یکنواختی برای اعمال یا انجام عملیات خاص در محیط انتخاب شده است. در ادامه مقاله استاندارد سازی چیست با ما همراه باشید.

استاندارد سازی

استاندارد سازی چارچوبی از توافقات است که همه طرف های مرتبط در یک صنعت یا سازمان باید به آن پایبند باشند تا اطمینان حاصل شود که تمام فرآیندهای مرتبط با ایجاد یک کالا یا عملکرد یک خدمات در چارچوب دستورالعمل های تعیین شده انجام می شود.

استاندارد سازی تضمین می‌کند که محصول نهایی دارای کیفیت ثابتی است و هر نتیجه‌گیری انجام شده با سایر موارد مشابه در همان کلاس قابل مقایسه است.

نکات کلیدی

  • استاندارد سازی تضمین می‌کند که برخی کالاها یا عملکردها به همان شیوه از طریق دستورالعمل‌ های تعیین‌ شده تولید می‌شوند.
  • از فضا های استاندارد شده در معاملات سهام، کالاها و معاملات آتی استفاده می شود تا امکان نقدینگی، کارایی بیشتر و کاهش هزینه ها فراهم شود.
  • استاندارد سازی در شیوه های حسابداری و برای ایجاد استانداردهای کیفیت در تولید استفاده می شود.

استاندارد سازی چگونه کار می کند

استاندارد سازی با تنظیم دستورالعمل‌ های پذیرفته‌ شده عمومی در رابطه با نحوه ایجاد یا پشتیبانی یک محصول یا خدمات، و همچنین نحوه اداره یک کسب‌ و کار یا نحوه اداره برخی فرآیندهای مورد نیاز به دست می‌آید. هدف استاندارد سازی، اعمال سطحی از سازگاری یا یکنواختی برای اعمال یا انجام عملیات خاص در محیط انتخاب شده است.

نمونه ای از استاندارد سازی، اصول پذیرفته شده حسابداری (GAAP) است که همه شرکت های پذیرفته شده در بورس های ایالات متحده باید به آن پایبند باشند. GAAP مجموعه استاندارد شده ای از دستورالعمل ها است که توسط هیئت استانداردهای حسابداری مالی (FASB) ایجاد شده است تا اطمینان حاصل شود که تمام صورت های مالی تحت فرآیندهای یکسانی قرار می گیرند تا اطلاعات افشا شده مرتبط، قابل اعتماد، قابل مقایسه و سازگار باشد.

علامت استاندارد ایران چیست، نشان استاندارد ایران در میان لوگو نمایان است

نمونه هایی از استاندارد سازی در تجارت

زمانی که شرکت‌ ها بخواهند به سطح ثابتی از کیفیت، استانداردهای تولید، خروجی تولید و شناخت برند دست یابند، استاندارد سازی را می‌توان در سراسر دنیای تجارت یافت.

فرنچایز

به عنوان مثال، بسیاری از فرنچایزهای فست فود فرآیندهای دقیقی دارند تا مطمئن شوند که همبرگر به همان شیوه تهیه می شود، صرف نظر از اینکه مصرف کننده از کدام شرکت در فرنچایز آن بازدید می کند.

استانداردهای محصول

برخی از مشاغل تولیدی از استانداردهای نمایندگی پیروی می کنند تا اطمینان حاصل شود که همه محصولات یک دسته با مشخصات یکسان بین شرکت های مختلف ایجاد می شوند.

به عنوان مثال، صنعت محصولات چوبی در استانداردهای بین المللی برای حفظ ثبات محصولات مشابه شرکت می کند. این می تواند شامل ارجاع به اندازه قابل قبول محصول، حلالیت در آب، درجه بندی و خواص کامپوزیت باشد. این استانداردها تضمین می‌کنند که وقتی شخصی برای خرید کالایی به یک فروشگاه خرده‌ فروشی می‌ رود، بدون در نظر گرفتن فروشگاه بازدید شده یا سازنده محصول، مشخصات و ویژگی های آن محصول ثابت است.

نام های تجاری

بازاریابی محصولات فروخته شده در سطح بین المللی ممکن است برای حفظ تصویری یکنواخت در بین بازارهای مختلف استاندارد شود. به عنوان مثال، شرکت کوکاکولا با حفظ ظاهر محصول نسبتاً بدون تغییر در بازارهای مختلف، از استاندارد سازی جهانی در بازاریابی استفاده می کند. این شرکت حتی زمانی که زبان‌ های مختلفی روی محصولات ارائه می‌شود، از طرح یکسانی استفاده می‌کند. بازاریابی کوکاکولا همچنین یک موضوع ثابت را برای کمک به تقویت تصویری که ارائه می دهد حفظ می کند.

نمونه هایی از استانداردسازی در بازار

استانداردسازی در بازارهای مالی رایج است که به تسهیل معاملات و تراکنش‌ های مالی که شامل همه شرکت‌ کنندگان می‌ شود، مانند سرمایه‌ گذاران، کارگزاران و مدیران صندوق کمک می‌ کند.

سفارشات سهام

در بازار سهام، حداقل سفارش سهام استانداردی که می توان از طریق بورس بدون اعمال کارمزد بالاتر انجام داد، 100 سهم است. این فضا های استاندارد شده توسط صرافی هایی مانند بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) تنظیم می شوند تا امکان ثبات و نقدینگی بیشتر در بازارها فراهم شود. افزایش نقدینگی به این معنی است که سرمایه‌ گذاران می‌ توانند بدون تاخیر یا مشکل سهام را خریداری و بفروشند، که به کاهش هزینه‌ های معاملاتی کمک می‌کند و فرآیند کارآمدی را برای همه فعالان بازار ایجاد می‌کند.

آینده و گزینه ها

استاندارد سازی همچنین در بازارهای اختیار معامله استفاده می شود که ارزش خود را از ابزارهای اساسی مانند سهام یا کالاها به دست می آورند. به عنوان مثال، یک قرارداد اختیار سهام نشان دهنده 100 سهم از آن سهام است. هنگامی که یک سرمایه گذار یک قرارداد اختیار معامله می کند، می داند که در حال خرید یا فروش 100 سهم از سهام است و ارزش آن را بر اساس قیمت فعلی سهام در بازار تعیین می کند.

در بازار آتی، اندازه قراردادهای استاندارد بسته به نوع قراردادی که معامله می شود متفاوت است. با این حال، پارامترهای مشخصی در بازار آتی وجود دارد که اندازه و تاریخ تحویل آن قراردادها را تعیین می کند.

10 سازمان استاندارد مهم در دنیا چیست؟

هزاران سازمان استاندارد در سراسر جهان وجود دارد، و آنها می توانند تقریباً هر چیزی را استاندارد کنند تا زندگی را آسان تر، ایمن تر و سازنده تر کنند. اغلب، این نهادها برای همکاری با یکدیگر توافقاتی دارند. آنها ممکن است استانداردهای یکدیگر را تأیید کنند، بر اساس آنها بنا کنند یا عمدا از تکرار تلاش ها اجتناب کنند.

اما طبیعت انسان همان چیزی است که هست، بدنه های استاندارد نیز با یکدیگر کامل می شوند. صنعت الکترونیک تحت تأثیر این استانداردهای بی‌شمار و سازمان‌ هایی است که آنها را تولید و تأیید می‌کنند. در اینجا نمونه ای از 10 مورد از آن سازمان ها بدون ترتیب خاصی آورده شده است و ممکن است با چندین مورد از آنها آشنا نباشید.

فهرست استانداردهای ISO 14000 15999

سازمان ISO

سازمان بین المللی استاندارد (ISO) در سال 1947 تاسیس شد و مقر آن در ژنو، سوئیس است. ایزو سه زبان رسمی دارد: انگلیسی، فرانسوی و روسی. اعضای آن شامل سازمان های ملی استاندارد، یکی از هر 163 کشور است. هر عضو فعالیت های استانداردسازی کشور خود را به ISO نشان می دهد و به نوبه خود، ISO را به کشور خود نمایندگی می کند. NACI نماینده جمهوری اسلامی ایران است.

سازمان IEC

کمیسیون بین المللی الکتروتکنیکی (IEC) استانداردهایی را برای فناوری های الکتریکی و الکترونیکی ایجاد و منتشر می کند. این شرکت در سال 1906 تاسیس شد و دفتر مرکزی آن در ژنو، سوئیس است. اعضای کمیسیون مستقل انتخابات کمیته ملی نامیده می شوند. هر کشور می تواند فقط یک کمیته ملی در کمیسیون مستقل انتخابات داشته باشد. 82 عضو وجود دارد. ANSI نماینده ایالات متحده است.

محصولات الکترونیکی و الکتریکی بی‌ شماری در سراسر جهان از استانداردهای IEC و سیستم‌ های ارزیابی انطباق مربوطه استفاده می‌کنند. استانداردهای IEC به اطمینان از عملکرد صحیح این محصولات، اتصال به یکدیگر و عملکرد ایمن کمک می کند.

سازمان ITU

اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU) یک آژانس تخصصی سازمان ملل متحد است. نام اصلی آن اتحادیه بین المللی تلگراف بود و در سال 1865 در پاریس تاسیس شد. این اتحادیه در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات خدمت می کند. اکنون دفتر مرکزی آن در ژنو قرار دارد و دارای عضویت 193 کشور و بیش از 700 نهاد بخش خصوصی و مؤسسه دانشگاهی است. با استفاده از شش زبان رسمی سازمان ملل متحد: عربی، چینی، انگلیسی، فرانسوی، روسی و اسپانیایی کار می کند.

نمونه ای از استاندارد ITU که به مالکیت معنوی نیمه هادی (IP) راه یافته است، استاندارد H.264 است. این برنامه‌ نویسی ویدیویی پیشرفته برای خدمات سمعی و بصری عمومی است. IP نیمه هادی که خط پایه و رمزگشای پروفایل اصلی استاندارد را پیاده سازی می کند، قابل خریداری است. این استاندارد با همکاری ITU و ISO تولید شده است. ISO آن را “MPEG-4 part 10، Advanced Video Coding” می نامد.

سازمان JEDEC

شورای مهندسی دستگاه های الکترونیکی مشترک (JEDEC) یک سازمان تجارت مهندسی نیمه هادی است که استانداردهایی را برای صنعت میکروالکترونیک نیز توسعه می دهد. این تقریباً همزمان با اختراع آی سی در سال 1958 توسط انجمن صنعت الکترونیک (EIA) ایجاد شد. EIA قبلاً به ایجاد شورای مهندسی لوله الکترونیکی مشترک کمک کرده بود که مسئول تخصیص و هماهنگ کردن شماره نوع لوله های الکترونی بود. با تکامل الکترونیک حالت جامد، زمان آن فرا رسید که شورا به نیمه هادی ها نیز بپردازد.

سازمان ANSI

مؤسسه استانداردهای ملی آمریکا (ANSI) در سال 1918 تأسیس شد و مقر آن در واشنگتن دی سی است و یک دفتر عملیاتی در شهر نیویورک دارد. مأموریت آن “افزایش رقابت جهانی تجارت ایالات متحده و کیفیت زندگی ایالات متحده از طریق ترویج و تسهیل استانداردهای اجماع داوطلبانه و سیستم های ارزیابی انطباق و حفظ یکپارچگی آنها” است.

سازمان ACM

انجمن ماشین‌های محاسباتی (ACM) که مقر آن در شهر نیویورک است، در سال 1947 تأسیس شد. ACM صرفاً به محاسبات اختصاص دارد. این انجمن علمی و آموزشی بیش از 100000 عضو در سراسر جهان از صنعت، دانشگاه و دولت دارد. رئیس فعلی ACM وینت سرف است که به عنوان یکی از “پدران اینترنت” شناخته می شود (به همراه باب کان).

سازمان NIST

موسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) بخشی از وزارت بازرگانی ایالات متحده است. در سال 1901 به عنوان اداره ملی استاندارد تاسیس شد. در سال 1988 نام آن به NIST تغییر یافت تا علاوه بر منشور اصلی استانداردهای اندازه‌گیری، یک جهت فناوری کلی برای استانداردهای خود را در بر گیرد. هدف کلی NIST ارتقای صنعت در ایالات متحده از طریق ابزارها و اطلاعات مربوط به استانداردها برای رقابت موثرتر در بازار جهانی است. استانداردهای NIST طیف گسترده ای از فناوری ها از جمله شبکه برق هوشمند، علوم نانو و نیمه هادی ها را لمس می کنند.

سازمان Ecma International

Ecma International یک سازمان خصوصی و غیرانتفاعی مستقر در ژنو است. این امکان ایجاد استانداردهایی را برای لوازم الکترونیکی مصرفی (CE) و فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) فراهم می کند. این انجمن در سال 1961 به عنوان انجمن تولیدکنندگان رایانه اروپا (ECMA) تشکیل شد. در سال 1994 نام خود را به Ecma International تغییر داد و نام اختصاری و حروف بزرگ را حذف کرد تا ماهیت جهانی فعالیت های خود را نشان دهد. امروزه، وب سایت Ecma به طور خاص نسخه های خود را به زبان های بلاروسی و رومانیایی فراخوانی می کند.

کمیته اروپایی استانداردسازی

CENELEC کمیته اروپایی استانداردسازی الکتروتکنیکی است. این شرکت در سال 1973 با ادغام دو سازمان اروپایی قبلی تأسیس شد و مقر آن در بروکسل، بلژیک است. این یک سازمان غیرانتفاعی است که بر اساس قوانین بلژیک تأسیس شده و مسئول استانداردسازی در مهندسی الکتروتکنیک است. کمیسیون اروپا CENELEC را به همراه کمیته استانداردسازی اروپا (CEN) و موسسه استانداردهای مخابرات اروپا (ETSI) به عنوان یکی از سه سازمان استاندارد اروپایی تعیین کرده است.

سازمان JEITA

JEITA در سال 2000 از ادغام دو سازمان قدیمی قبلی، انجمن صنایع الکترونیک ژاپن (EIAJ) و انجمن توسعه صنایع الکترونیک ژاپن (JEIDA) تشکیل شد. منشور آن توسعه اقتصاد ژاپن از طریق پیشرفت صنایع الکترونیک و فناوری اطلاعات است. JEITA از تولید، تجارت و مصرف بین المللی محصولات این صنایع پشتیبانی می کند.

سوالات متداول استاندارد سازی

استاندارد سازی چیست؟

استاندارد سازی چارچوبی از توافقات است که همه طرف های مرتبط در یک صنعت یا سازمان باید به آن پایبند باشند تا اطمینان حاصل شود که تمام فرآیندهای مرتبط با ایجاد یک کالا یا عملکرد یک خدمات در چارچوب دستورالعمل های تعیین شده انجام می شود. استاندارد سازی تضمین می‌کند که محصول نهایی دارای کیفیت ثابتی است و هر نتیجه‌گیری انجام شده با سایر موارد مشابه در همان کلاس قابل مقایسه است.

10 سازمان استاندارد مهم در دنیا چیست؟

سازمان ISO, سازمان IEC, سازمان JEITA, کمیته اروپایی استانداردسازی, سازمان Ecma International, سازمان NIST, سازمان ACM, سازمان ANSI, سازمان JEDEC و سازمان ITU اتحادیه بین المللی مخابرات.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 3 میانگین: 5]

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا