EnMS مخفف چیست؟, سیستم مدیریت انرژی (استاندارد ایزو 50001)

EnMS مخفف Energy Management System یعنی سیستم مدیریت انرژی است. سازمان ISO هدف از ایجاد یک طرح EnMS را اینگونه تعریف می کند: “هدف EnMS این است که یک سازمان را قادر سازد تا از یک رویکرد سیستماتیک در دستیابی به بهبود مستمر عملکرد انرژی، از جمله بهره وری انرژی، مصرف و مصرف انرژی پیروی کند.”

EnMS مخفف چیست

EnMS مخفف چیست؟ (سیستم مدیریت انرژی)

سازمان ها تحت فشار فزاینده ای برای تنظیم مصرف انرژی خود هستند. افزایش هزینه های آب و برق با نگرانی فزاینده در مورد بحران آب و هوا همزمان شده است و مدیریت انرژی را به یک موضوع مالی، اجتماعی و زیست محیطی تبدیل کرده است. به همین دلیل است که بسیاری از سازمان‌ ها در حال حاضر از EnMS (سیستم مدیریت انرژی) استفاده می‌کنند تا به آنها کمک کند تا اتلاف انرژی را کاهش دهند و کارآمدتر عمل کنند.

 اجرا و پیاده سازی EnMS مزایای زیادی دارد، مانند:

  • کاهش قبوض انرژی.
  • برنامه ریزی بلند مدت قوی تر.
  • افزایش امنیت انرژی.
  • بهبود مستمر موثر.

در مورد اخذ گواهینامه ایزو 50001 بیشتر بخوانید.

EnMS چیست؟

سیستم مدیریت انرژی

EnMS را می توان به روش های مختلفی تعریف کرد. این تعریفی است که توسط سازمان ملل ارائه شده است:

سیستم مدیریت انرژی، چارچوبی برای مصرف‌ کنندگان انرژی، از جمله سازمان‌ های صنعتی، تجاری و عمومی است تا مصرف انرژی خود را مدیریت کنند. این به شرکت‌ ها کمک می‌کند تا فرصت ‌هایی را برای اتخاذ و بهبود فناوری‌ های صرفه ‌جویی در انرژی، از جمله مواردی که لزوماً به سرمایه‌ گذاری بالایی نیاز ندارند، شناسایی کنند. “در بیشتر موارد، اجرای موفقیت آمیز EnMS نیازمند تخصص و آموزش کارکنان است.”

همچنین مهم است که بدانیم منظور از “مدیریت انرژی” چیست. Lloyd’s Register Quality Assurance آن را به شرح زیر توصیف می کند:

“کاهش مصرف انرژی و مدیریت بهره وری انرژی نه تنها هزینه های شما را کاهش می دهد، بلکه ردپای کربن شما را کاهش می دهد و به محافظت از محیط طبیعی کمک می کند”. “همچنین اتکای شما به دیگران برای تامین انرژی مورد نیاز برای فعالیت را کاهش می دهد و از این رو خطر را برای سازمان شما کاهش می دهد.”

هر دو نقل قول مفاهیمی همانند (کارایی، عملکرد، محیط زیست، ردپای کربن، مدیریت و بهبود مستمر) را بیان می کنند که بسیاری از مدیران ارشد بلافاصله درک خواهند کرد. با این حال، درک آنها در زمینه EnMS نیازمند یک رویکرد مبتنی بر فرآیند یا کل نگر است. نقل قول ها همچنین به حفظ منابع و کاهش مصرف انرژی به عنوان بخشی از EnMS اشاره دارند.

این مفاهیم به طور غیرمستقیم میزان آلودگی و زباله های تولیدی را کاهش می دهند. در نهایت، پس از توسعه EnMS، انرژی کمتر یا منابع انرژی کارآمدتر را می توان به کار گرفت. چنین مفاهیمی می تواند بر سیاست های زیست محیطی و انرژی از نظر استراتژیک تأثیر بگذارد. حتی اگر انرژی رایگان بود، تولید، توزیع و استفاده از آن باز هم اثرات زیست محیطی داشت. منابع انرژی تجدیدپذیر اثرات زیست محیطی دارند، حتی اگر این منابع به میزان قابل توجهی کمتر از سوخت های فسیلی باشند.

به عبارت دیگر، استفاده از انرژی کمتر یا مدیریت مصرف انرژی تقریباً به آلودگی و اتلاف کمتر منجر می‌شود و یک EnMS می‌تواند به تبدیل نیت خوب به واقعیت کمک کند. تحت این شیوه تفکر پایدار، ادغام یک EMS با یک EnMS نوپا نیز می تواند منطقی باشد. این یک راهبرد کلیدی است.

الزامات برای پیاده سازی یک EnMS (ایزو 50001) چیست؟

متن فارسی استاندارد ایزو 50001

بند 1: محدوده

این بند دامنه استاندارد بین المللی را به تفصیل شرح می دهد. این شامل الزامات مربوط به برنامه ریزی، اجرا، نگهداری و به روز رسانی EnMS و همچنین ارتباطات موثر است.

بند 2: مراجع هنجاری

هیچ مرجع هنجاری در استاندارد وجود ندارد. این بند به منظور حفظ همان طرح شماره گذاری مانند سایر استانداردهای سیستم مدیریت ISO حفظ می شود.

بند 3: اصطلاحات و تعاریف

این بخش تعاریف رسمی از اصطلاحات مهم مورد استفاده در استاندارد را ارائه می دهد.

بند 4: زمینه سازمان

این بند زمینه EnMS شما را مشخص می کند و بقیه استانداردها را زیربنا می دهد. شما باید مسائل خارجی و داخلی و نیازها و انتظارات ذینفعان و طرف های ذینفع خود و همچنین نحوه ارائه ارزش به آنها را شناسایی کنید. همچنین تا حدی به مفهوم خلق ارزش می پردازد.

بند 5: رهبری

این بند تماماً در مورد نقش “مدیریت عالی” است که شخص یا گروهی از افراد است که سازمان شما را در بالاترین سطح هدایت و کنترل می کنند. هدف نشان دادن رهبری و تعهد با ادغام EnMS در استراتژی کلی کسب و کار است. مدیریت ارشد باید مشارکت بیشتری در سیستم مدیریت نشان دهد و نیاز به ایجاد خط مشی انرژی دارد، که می تواند شامل تعهدات خاص در زمینه سازمان شما فراتر از آنهایی باشد که مستقیماً مورد نیاز است.

بند 6: برنامه ریزی

این بند بر نحوه برنامه ریزی اقدامات سازمان برای رسیدگی به ریسک ها و فرصت های شناسایی شده در بند 4 تمرکز دارد. این بند به جای رویه ای برای رسیدگی به طیف وسیعی از عوامل و ریسک های مرتبط با چنین مواردی، بر توسعه و استفاده از فرآیند برنامه ریزی متمرکز است.

بند 7: پشتیبانی

این بند تماماً در مورد اجرای برنامه ها و فرآیندهایی است که سازمان شما را قادر می سازد تا مسئولیت های EnMS خود را با موفقیت انجام دهد. این یک نیاز بسیار قدرتمند است که تمام نیازهای منابع سیستم مدیریت را پوشش می دهد.

بند 8: عملیات

این بند الزاماتی را که EnMS شما برای صدور گواهینامه ایزو 50001 موفق باید برآورده کند، تشریح می کند. اگرچه آنها با شماره بندی متفاوت و گاهی اوقات به ترتیب متفاوت ظاهر می شوند، بسیاری از مفاهیم در ISO 50001:2011 گنجانده شده اند. اگر نیاز دارید اطلاعات کاملی در مورد بند 8 متن استاندارد ایزو 50001 اطلاعاتی به دست آورید پیشنهاد می شود مقاله “متن فارسی استاندارد ایزو 50001” را مطالعه کنید.

بند 9: ارزیابی عملکرد

همه اینها در مورد اندازه گیری و ارزیابی عملکرد انرژی و سیستم مدیریت انرژی شما است تا اطمینان حاصل شود که این سیستم موثر است و به شما در بهبود مستمر کمک می کند. شما باید در نظر بگیرید که چه چیزی باید اندازه گیری شود، روش های استفاده شده و چه زمانی داده ها باید تجزیه و تحلیل و گزارش شوند. یک طرح جمع آوری داده های انرژی نیز مورد نیاز است (به بخش 6.6 مراجعه کنید).

بند 10: بهبود

این بند از سازمان‌ ها می‌خواهد که به طور مستمر تناسب، کفایت و اثربخشی EnMS را بهبود بخشند و باید عملکرد مستمر انرژی را نشان دهند.

در مورد متن فارسی استاندارد ایزو 14001 بیشتر بخوانید.

سوالات متداول

EnMS مخفف چیست؟

EnMS مخفف Energy Management System یعنی سیستم مدیریت انرژی است. سازمان ISO هدف از ایجاد یک طرح EnMS را اینگونه تعریف می کند: “هدف EnMS این است که یک سازمان را قادر سازد تا از یک رویکرد سیستماتیک در دستیابی به بهبود مستمر عملکرد انرژی، از جمله بهره وری انرژی، مصرف و مصرف انرژی پیروی کند.”

EnMS چیست؟

EnMS را می توان به روش های مختلفی تعریف کرد. این تعریفی است که توسط سازمان ملل ارائه شده است: “سیستم مدیریت انرژی، چارچوبی برای مصرف‌ کنندگان انرژی، از جمله سازمان‌ های صنعتی، تجاری و عمومی است تا مصرف انرژی خود را مدیریت کنند”.

الزامات استاندارد ایزو 50001 شامل چه مواردی است؟

بند 1: محدوده
بند 2: مراجع هنجاری
بند 3: اصطلاحات و تعاریف
بند 4: زمینه سازمان
بند 5: رهبری
و…

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا